3 PERKARA KABULKAN DOA. | - Blog Hanz -
Breaking News
recent

3 PERKARA KABULKAN DOA.


Ketika Hajjaj Ibnu Yusuf As Saqafi pergi ke kota Basrah,berita kedatangannya telah diketahui oleh penduduk Basrah.Lalu mereka pergi mengadap Imam Hassan Al Basri untuk mengadu.Dan mereka juga mengajak Imam Hassan Al Basri untuk membunuhnya.


Dengan tenang Imam Hassan AlBasri berkata:

"Anggaplah kamu semua menang dan berhasil membunuhnya.Tetapi ketahuilah di bumi ALLAH ini tidak sedikit orang-orang seperti Hajjaj,bahkan tidak mustahil akan lahir orang yg.lebih kejam dan lebih buruk daripadanya".
Mendengar ucapan Imam Hassan AlBasri tersebut,mereka berkata:

"Kalau begitu apa yang harus kami lakukan?"


"Pulanglah kamu semua! Bersihkan hartamu dari yang haram.Dan kembalikan kepada yang berhak.Bila kalian tidak tahu siapa pemiliknya, bawalah ke masjid untuk bersedekah kepada orang-orang fakir dan miskin. Dan barang siapa yang memelihara isteri yang haram (perempuan simpanan),hendaklah ia melepaskannya.
Tapi barang siapa yang mampu menjadikannya isteri yang sah,lakukanlah.Dan bertaubatlah kamu kepada ALLAH Azza Wa Jalla. Banyak-banyak ber'iktikaf di masjid, beribadah dan membaca Qur'an sehingga ALLAH membuka kesusahanmu."


Pulanglah penduduk Basrah setelah mereka mendengar nasihat Imam Hassan Al Basri. Mereka segera melaksanakan pesanan dan nasihat tersebut. Tidak lama kemudian,datanglah berita bahawa Hajjaj telah pulang.
"Aku tahu ia akan segera pulang!",ucap Imam Hassan Al Basri setelah mendengar berita kepulangan Hajjaj. "Bagaimana tuan guru boleh mengetahuinya?",tanya mereka.


"Seorang hamba ALLAH jika melaksanakan 3 perkara yang telah aku sarankan,nescaya ALLAH akan memperkenankan doanya".
3 syarat doa terkabul ialah :

1.Bersihkan harta dari yang haram.
2.Jauhkan diri dan jangan menghampiri ZINA.
3.Bertaubat selalu.
hanz

hanz

No comments:

Post a Comment

Related

Powered by Blogger.