Apa Itu Mohor Besar Raja Raja Melayu? | - Blog Hanz -
Breaking News
recent

Apa Itu Mohor Besar Raja Raja Melayu?Tiba bulan puasa dan raya kita akan mendengar menantikan Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Melayu memberi ucapan beliau di kaca TV. Pengumuman tahun ini dibacakan oleh Datuk Syed Danial Syed Ahmad, penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Melayu yang baru. Beliau menggantikan Engku Tan Sri Ibrahim Engku Ngah yang bersara setelah memegang jawatan sejak 1989.Ada tak diantara kamu yang tertanya-tanya. Apa itu Mohor Besar Raja-Raja Melayu?Dibawah sedikit maklumat tentang apa itu Mohor Besar Raja Raja Melayu.
MOHOR BESAR RAJA-RAJA

Mohor Besar Raja-Raja disimpan dan digunakan oleh Penyimpan Besar Raja-Raja seperti diperuntukan oleh seksyen 4 dalam Jadual Kelima Perlembagaan Persekutuan.
Terdapat dua Mohor Besar yang disimpan oleh Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja. Mohor Besar yang pertama berukuran 51 cm panjang, 22 cm lebar, 52 cm tinggi dan seberat 93 kg. Manakala Mohor Besar yang kedua berukuran 51 cm panjang, 14 cm lebar, 35.5 cm tinggi dan seberat 38kg. Mohor Besar yang kedua ini lebih mudah dibawa ke luar pejabat apabila perlu.
Permukaan Mohor Besar mengandungi jata kerajaan sembilan Negeri Melayu serta tertulis perkataan ?Mohor Besar Raja-Raja Negeri Melayu? dalam huruf jawi. Mesyuarat Majlis Raja-Raja kali keempat pada 31 Ogos 1948 telah bersetuju menerima corak pada Mohor Besar Raja-Raja yang digunakan sehingga ke hari ini.
Kedua-dua Mohor Besar Raja-Raja dibuat di England pada tahun 1949 dengan kos GBP 211.10
FUNGSI MOHOR BESAR RAJA-RAJA
Mohor Besar ini melambangkan kuasa dan hak institusi Majlis Raja-Raja. Ia melambangkan kuasa kerana ia terbit daripada sebuah badan yang teragung di Negara ini. Surat cara yang dimeterai dengan Mohor Besar melambangkan kepercayaan dan kuasa. Ia melambangkan kadaulatan surat cara tersebut.Mohor membuktikan kesasihan asal usul sesuatu surat cara.

Mohor Besar Raja-Raja
Oleh sebab kesan terapan daripada Mohor Besar akan merubahkan tekstur kertas, maka cap mohor ini dapat bertahan lebih lama daripada ?cap getah? yang menggunakan dakwat yang tertera pada permukaan surat cara.
hanz

hanz

No comments:

Post a Comment

Related

Powered by Blogger.